Over dit kunstwerk

Het dansend koppel vooraan is niet het bruidspaar. De bruid zit midden aan tafel en heeft op het hoofd een bruidskroontje zoals er nog drie boven haar hangen; de jongeling naast haar met de zwarte hoed is blijkbaar de bruidegom. Dezelfde oppositie tussen het stille bruidspaar en de danseres met de woelige feestvierders vindt men op een boerenbruiloft (1655) van Gerrit Lundens (1622na 1683) (Amsterdam Gebr. Douwes Fine Art 1986; doek 68 x 101).

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie