Het schilderijenkabinet van Sebastiaan Leerse

Het schilderijenkabinet van Sebastiaan Leerse

Door
Frans Francken II
Collectie

Over dit kunstwerk

Aan de hand van het familieportret van Anthony van Dyck (Gemäldegalerie Kassel) kan de familie op het schilderij geïdentificeerd worden als de Antwerpse koopman Sebastiaan Leerse (°1594) zijn tweede vrouw en hun zoontje Jan Baptist. Beide afbeeldingen vertonen echter geen overtuigende gelijkenis. Daarenboven bestaat er geen eigentijdse inventaris van de verzameling van Sebastiaan Leerse die de kunstwerken zou kunnen identificeren. De portretten zijn echter wel degelijk als portret bedoeld: Frans Francken II deed hiervoor beroep op een onbekende kunstenaar. De weergegeven schilderijen zijn kleine en fijn uitgevoerde werken van eigentijdse ZuidNederlandse meesters met verschillende onderwerpen: Suzanna en de grijsaards (Jan Massijs) Kerkinterieur (Pieter Neeffs) Berglandschap (Joos de Momper) en Stadsbrand (in de stijl van Daniel van Heil) Marine (Bonaventura Peeters). In twee van de tentoongestelde werken kan de hand van Frans Francken II zelf teruggevonden worden namelijk de Aanbidding van de Koningen (centraal boven het buffet) en Apelles en Campaspe (vooraan leunend tegen een stoel) dat zijn signatuur draagt. Apelles schilderde Campaspe de minnares van Alexander de Grote. Hij werd echter verliefd op haar en Alexander geeft haar de schilder ten geschenke.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Periode
Artwork type
Collectie
Locatie