Het oordeel van Salomo

Het oordeel van Salomo

Door
Frans Floris I
Collectie

Over dit kunstwerk

Salomo's paleis heeft de vorm van een zuilenhal met uitzicht op antieke ruïnes. De figuren zijn geïnspireerd op Rafaël waarmee Frans Floris in Rome heeft kennisgemaakt. De schilder trachtte de antieke architectuur en kledij zo nauwkeurig mogelijk weer te geven aan de hand van zijn studies in Italiaanse tekeningalbums. Daarom wordt het schilderij gedateerd in 15451550 toen hij net terug was uit Rome.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie