Heilige Lucas schildert de Madonna

Heilige Lucas schildert de Madonna

Door
Maerten de Vos
Collectie

Over dit kunstwerk

Dit schilderij sierde ooit het altaar van het SintLucasgilde in de Antwerpse kathedraal. Bij de beeldenstorm van 1566 was het oude altaarstuk flink beschadigd geworden. Het zou bijna twintig jaar duren voor het gilde besloot om geld te besteden aan een nieuw werk. Maria en het kind Jezus zitten in een monumentale zaal met pilasters en nissen. Zij worden geportretteerd door de hilige Lucas die men herkent aan de os die in zijn nabijheid heeft postgevat. De heilige houdt enkele penselen vast in zijn linkerhand terwijl hij met zijn rechterhand leunt op een schilderstok. Zo raakt die hand tijdens het schilderen niet met verf besmeurd. Links maalt een medewerker verf fijn.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie