Heilige Ignatius van Loyola in een bloemenkrans

Heilige Ignatius van Loyola in een bloemenkrans

Door
Daniël Seghers
Collectie

Over dit kunstwerk

In een nis uitgespaard in een zware en rijkgebeeldhoude cartouche is de de heilige Ignatius voorgesteld als stichter van de sociëteit der Jezuïeten. Hij toont een boek dat overeenkomstig de daarop aangebrachte inscriptie: AD MAIOREM DEI GLORIAM REGVLAE SOCIETATIS IESV de regels van zijn orde bevat. De cartouche is versierd met festoenen van klimop en diverse bloemen. Uit de hemel dalen engeltjes neer om de heilige te eren met anjers en een krans van rozen. Het portret van St.Ignatius vroeger ten onrechte aan Rubens toegeschreven is van Cornelis Schut. De engeltjes werden door R. Warner aan Jan van Balen toegeschreven. Vermoedelijke datum: 1643.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie