Heilige Georgius de Grote

Heilige Georgius de Grote

Door
Gillis Coignet I
Collectie

Over dit kunstwerk

De Lybische stad Silcha wordt geteisterd door een draak. De burgers van de stad trachten hem in bedwang te houden door hem dagelijks een schaap en een kind te geven dat door het lot aangeduid zal worden. Op een dag is de enige dochter van de koning aan de beurt. Terwijl zij angstig afwacht komt de tribuun Joris voorbij. Na de belofte van de koning om zich met zijn onderdanen tot het christendom te bekeren doorboort de heilige de draak met zijn speer. Coignet heeft het verhaal echter op een andere manier weergegeven. De heilige Joris doodt de draak niet in de stad na de belofte voor de bekering maar aan de voet van het meer. Ook de prinses is niet getooid in haar mooiste gewaden maar ze staat naakt op het strand. Het geheel doet denkende mythe over de redding van Andromeda door Perseus maar de heraldische kleuren van ridder en de afwezigheid van Pegasus laten geen twijfel. Daarenboven is de prinses niet vastgeketend zoals Andromeda en staat er naast haar een lam.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie