Heilige Drievuldigheid

Heilige Drievuldigheid

Door
Peter Paul Rubens
Collectie

Over dit kunstwerk

In de thans verdwenen kerk van de Antwerpse geschoeide karmelieten sierde dit schilderij een altaar rechts onder het koordoksaal. Het was een gift van Judoca van de Capelle (10 april 1621) echtgenote van Jan de Pape. Beiden lagen voor dit altaar begraven. Rubens schilderde dit werk rond 1620. Op een lijkwade rust het lichaam van de dode Christus op de schoot van God de Vader. De liggende Christus is in een opvallend verkorting weergegeven. De Vader toont aan de gelovigen het lichaam van zijn tot de dood gefolterde Zoon. Links boven zweeft de H. Geest in de gedaante van een duif. Twee treurende engelen met passiewerktuigen staan naast de H. Drievuldigheid. Plaats van het gebeuren is de hemel die gesuggereerd wordt door de wolken rondom de compositie.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Periode
Artwork type
Collectie
Locatie