Gaston en zijn zuster

Gaston en zijn zuster

Door
Gustave van de Woestyne
Collectie

Over dit kunstwerk

Gustave Van de Woestyne is een van de belangrijkste schilders van de zogeheten 'eerste Latemse school’ een groep kunstenaars die rond 1900 in SintMartensLatem bij de Leie actief was. Na de Eerste Wereldoorlog en een verblijf in Engeland (19141919) evolueerde zijn werk van symbolisme naar expressionisme. Dit werk is daar een monumentaal voorbeeld van. Het doek was het hoofdwerk op Van de Woestynes eerste solotentoonstelling in 1925. Het expressionisme was een Europese beweging. Dit schilderij herinnert aan Giorgio De Chirico’s aanpak van de ruimte en aan het Duitse expressionisme. Er is een wanverhouding tussen de twee levensgrote figuren in hun zwarte zondagskleren en hun Vlaamse plattelandsomgeving hun karikaturale koppen zorgen voor een bijna surreëel effect.

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Periode
Artwork type
Collectie
Locatie