Gaspard Gevartius

Gaspard Gevartius

Door
Peter Paul Rubens
Collectie

Over dit kunstwerk

De Antwerpse stadssecretaris Jan Gaspar Gevartius of Gevaerts (15931666) wordt zittend in een armstoel aan een schrijftafel afgebeeld. Hij kijkt even op van zijn manuscript waarin hij met een ganzenveer aan het schrijven was. Gevartius draagt een zwarte tabbaard met een witte gesteven plooikraag en fijne witte manchetten. De boeken in het rek duiden op zijn interesses of beroep. Naast hem staat een borstbeeld van Marcus Aurelius. Gevartius schreef een niet gepubliceerd werk over deze Romeinse keizer en wijsgeer. Gevartius en Rubens waren nauw bevriend zo vertrouwde Rubens Gevartius de opvoeding van zijn oudste zoon Albert toe. Hoogstwaarschijnlijk werd het portret gemaakt in opdracht van Gevartius zelf. Het lijkt erg op het portret van zijn vader door Cornelis de Vos geschilderd.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Periode
Artwork type
Collectie
Locatie