Erepoort van de Munt

Erepoort van de Munt

Door
Peter Paul Rubens
Collectie

Over dit kunstwerk

Schets van de keerzijde van de erepoort die de Potosiberg in Peru weergeeft. In het midden boven de doorgang Vulcanus in zijn smidse. Naast Vulcanus links twee mijnwerkers die goud en zilver zoeken rechts twee slaven die de ertsen naar boven halen. Boven Vulcanus een muntstuk met drie vrouwen symbolen voor goud zilver en koper. Boven op de berg Jason en het Gulden Vlies. Een vrouw met een schip in de hand symboliseert de voorspoed. Twee riviergoden steunen op hun urn: links boven de Condorillus en rechts is de Maragnon.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Periode
Artwork type
Collectie
Locatie