Erepoort van de Munt

Erepoort van de Munt

Door
Peter Paul Rubens
Collectie

Over dit kunstwerk

Schets voor de erepoort van de Munt die deel uitmaakte van de stadsversiering bij de Blijde Intrede van KardinaalInfant Ferdinand te Antwerpen in 1635. In werkelijkheid was de boog circa 17 meter hoog en 11 5 meter breed en stelde de zilverhoudende Potosiberg in Peru voor. In midden boven een vrouw met slangenstaf weegschaal en beurs en een hoorn des overvloeds als symbool van de Munt. Langs weerszijden geldstukken die festoenen vormen. Boven op de berg doodt Hercules de draak en plukt een vrouw (Spanje) de vruchten van de boom met gulden appelen. Naast doorgang de Perurivier en de Rio de la Plata. Het is niet bekend wie uitgaande van Rubens' schetsen de beide zijden heeft geschilderd. In opdracht van het stadsbestuur werd een beschrijvig van de Blijde Intrede gemaakt door Gaspar Gervatius: Pompa Introitus Ferdinandi Austriaci Hispaniorum Infants...in urbem Antverpiam die in 1642 bij Jan Van Meurs verscheen. Theodoor van Thulden verzorgde de gravures. Op de prent van de voorzijde van de boog werd het tafereel met Hercules vervangen door een ander met Jason dat voorkomt op Rubens' schets voor de keerzijde (zie KMSKA inv. nr. 317). Van het oorspronkelijk monument zijn heel wat doeken en schetsen bewaard in de musea te Leningrad Dresden Wenen Brussel Aken Rijsel Stockholm kasteel te Windsor en in de verz. Czernin te Wenen.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer details over dit kunstwerk

Meer kunstwerken

Periode
Artwork type
Collectie
Locatie