Epitaaf van Jan Michielsen en zijn vrouw Maria Maes

Epitaaf van Jan Michielsen en zijn vrouw Maria Maes

Door
Peter Paul Rubens
Collectie

Over dit kunstwerk

Het torso van Christus wordt frontaal afgebeeld zijn hoofd valt opzij naar rechts. Het lichaam leunt tegen Jozef van Arimathea en Maria die zijn hoofd toont door het doek op te houden. Ze kijkt naar boven met tranen in de ogen. (inv. nr. 301) Dit is een voorstelling van Moeder en het Kind. Maria ondersteunt Jezus rond het middel met haar rechterhand en arm. Hiervoor gebruikte Rubens NoordItaliaanse en Nederlandse bronnen. (inv. nr. 302) Deze voorstelling in grisaille vormt de achterkant van KMSKA inv. nr. 301. Men ziet de wonden van Christus aan zijn handen en voeten. Met zijn linkerhand houdt hij een wereldbol vast. (inv. nr. 303) Johannes de Evangelist staat voor een landschap. In zijn linkerhand houdt hij een open boek met zijn rechterhand volgt hij de tekst. De man kijkt naar rechts boven hem zweeft zijn attribuut de adelaar. (inv. nr. 304) Deze voorstelling in grisaille vormt de achterkant van KMSKA inv. nr. 303. Maria houdt Christuskind vast.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA