Epifanietriptiek

Epifanietriptiek

Door
Meester van Frankfurt
Collectie

Over dit kunstwerk

Het geopende drieluik stelt van links naar rechts drie chronologische opeenvolgende gebeurtenissen voor: Geboorte Aanbidding der Koningen en Besnijdenis. Het middenpaneel inspireert zich op Hugo van der Goes Monforteepifanie in Berlijn (Staatliche Museen Preussischer Kulturbesitz). Men onderstelt dat de nrs. 169170 eveneens op de nu verloren luiken van Van der Goes'retabel gebaseerd zijn. Geschilderd in samenwerking met atelier.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA