Eendracht  Liefde en Oprechtheid overwinnen de Tweedracht

Eendracht Liefde en Oprechtheid overwinnen de Tweedracht

Door
Abraham Janssens
Collectie

Over dit kunstwerk

Concordia voorgesteld als een jonge vrouw in grijs gewaad het hoofd omkranst met een olijftak met in de boog van haar rechterarm een hoorn van overvloed met vruchten en korenaren houdt in de linkerhand een bundel pijlen symbool van de eenheid in de veelheid. Deze bundel pijlen wordt samengebonden met een rood lint door Caritas een jonge vrouw in rood kleed en met naast zich een knaapje met een brandend hart in de hand en met een wit lint door Sincerita een maagd in wit kleed en met een krans van rozen in het blonde haar. In de achtergrond kijkt Discordia machteloos toe. Van dit werk worden replieken bewaard in de Gemäldegalerie Berlin Dahlem Berlijn en in het Musée des BeauxArts Valenciennes. Een variante in uitgesproken breedteformaat bevindt zich in de Municipal Art Gallery and Museum Wolverhampton.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA
Eendracht Liefde en Oprechtheid overwinnen de Tweedracht
Beeldnummer
0030962000
Eendracht Liefde en Oprechtheid overwinnen de Tweedracht
Beeldnummer
0030962000
Eendracht Liefde en Oprechtheid overwinnen de Tweedracht
Beeldnummer
0030962000

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie