Over dit kunstwerk

Een wand behangen met zes schilderijen waaronder centraal een prachtige Madonna in een bloemenkrans. Op de tafel và³à³r de wand allerlei voorwerpen: een tekenalbum munten schelpen een kistje met inlegwerk papier en een ganzenpen. Daarnaast bevinden zich op de tafel eveneens een vaas met bloemen die sterke reminiscenties oproept met het werk van de Fluwelen Brueghel en vier schilderijtjes. Daarvan vertoont het linkse het zelfportret van de Gentse miniaturist Simon Bening (analoge miniatuur in het Victoria en Albertmuseum te Londen) terwijl het middelste ongetwijfeld de Molen op de heuvel van de Fluwelen Brueghel voorstelt (thans museum Dresden).

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Periode
Artwork type
Collectie
Locatie