Een Hollands ontbijt

Een Hollands ontbijt

Door
Floris van Schooten
Collectie

Over dit kunstwerk

In het midden van de tafel staat een zwartebessentaart. Het licht valt van vooraan links over de tafel door de reflecties wordt er diepte gesuggereerd. Dat is te zien aan de overkragende borden het heft van het mes de bollende plooien van het tafelkleed en de appels op het houten tafelblad. De gerookte ham en de schillen van de vruchten glanzen. Ook het groene glas van de berkenmeier witte wijn en het metaal van het zoutvat vertonen lichtweerkaatsingen. Het broodje weerspiegelt perfect in het tinnen bord. De boter ligt op een porseleinen bordje versierd met blauwe pauwenveren en zwemmende zwanen. Op het lemmet van het mes ziet men het monogram van de kunstenaar: FVS. Het zoutvat rust op drie pootjes in de vorm van liggende leeuwtjes. Het zout is nog niet zo fijn als vandaag maar ruwer en vlokkeriger. De grote gele kaas is waarschijnlijk een Goudse erboven vermoedelijk een Edammer. De inkervingen met een mes zijn goed weergegeven evenals de barstjes van ouderdom. Kaas en zout kunnen wijzen op de aanbeveling dat zout diende om de maag te openen en kaas om haar te sluiten. Kaas en boter verwijzen samen naar onmatigheid.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Periode
Artwork type
Collectie
Locatie