Dreggen in de Woluwe

Dreggen in de Woluwe

Door
Jan Stobbaerts
Collectie

Over dit kunstwerk

Twee mannen staan op een stenen brug en woelen met stokken in de bedding van een riviertje. Een derde man helpt hen van op de oever. De achtergrond wordt gevormd door een huis met een rood pannendak met daarnaast een riviertje tussen de bomen. De scène speelt zich af in SintLambrechtsWoluwe nabij de Mussenhoeve. Belangrijk in dit werk is de aandacht voor het licht. Met breed uitwaaierende penseeltoetsen laat Jan Stobbaerts het licht toe het schilderij tot een vlak te herleiden. Figuren en omgeving lopen in elkaar over. Alles lijkt te zweven pas na langer kijken doemt de vorm weer op.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie