Dorpskermis

Dorpskermis

Door
David Vinckboons (kopie naar)
Collectie

Over dit kunstwerk

Kopendium van alle topische elementen van de 16e en 17eeeuwse boerenkermisvoorstellingen: dansen vechten eten en drinken kinderspelen toneelopvoering (hier met een harlekijn in lappengewaad) volksspelen (ganstrekken) kraampjes toekijkende rijkelui. Een opschrift op een plakkaat aan het kwakzalverskraam hekelt deze laatste als hebzuchtig zijn klanten als dom. Dezelfde compositie is in minstens twaalf exemplaren bewaard.

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Periode
Artwork type
Collectie
Locatie