Doopsel van Christus

Doopsel van Christus

Door
Peter Paul Rubens
Collectie

Over dit kunstwerk

Tijdens zijn verblijf te Mantua schilderde Rubens in opdracht van hertog Vincenzo I Gonzaga voor de Cappela Maggiora in de Santinissima Trinita de voormalige jezuïetenkerk aldaar drie grote doeken: De Heilige Drievuldigheid aanbeden door de familie Gonzaga bestemd om geplaatst te worden boven het altaar. De Transfiguratie (thans te Nancy) en Het Doopsel van Christus (thans te Antwerpen) voor de zijwanden van het koor. De werken werden niet và³à³r augustus 1604 begonnen en waren reeds in mei 1605 voltooid. De voorbereidende tekening wordt bewaard in het Louvre (inv. 20.187) te Parijs; het schilderij werd gegraveerd door K. Onghena.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Periode
Artwork type
Collectie
Locatie