Diptiek van Christiaan de Hondt  abt van Ter Duinen

Diptiek van Christiaan de Hondt abt van Ter Duinen

Door
Brugse Meester van 1499
Collectie

Over dit kunstwerk

Dit werk is een diptiek van geringe afmetingen. Het heeft een intiem karakter en het was de bedoeling dit ergens te hangen waar geen bezoek kwam. Op het rechterluik is de opdrachtgever Christiaan de Hondt afgebeeld. Hij was van 1495 tot 1509 abt van de cisterciënzerabdij Ter Duinen. Hij zit geknield in zijn slaapkamer. In de achtergrond kan men een diptiekje onderscheiden zoals dit alleen wordt op het linkerpaneel een kruisafneming voorgesteld. Het linkerluik is een kopie naar Jan van Eyck en het toont Maria rechtopstaand in een kerkgebouw. Ze vult de gehele kerk met haar aanwezigheid. Christus is erg klein afgebeeld en ziet er kwetsbaar uit. Maria is erg rijkelijk gekleed haar kroon is heel imposant. Verder zijn er nog talrijke symbolen aanwezig. Het ribgewelf is een herhaling van de drapering van Maria's kleed en de bolronde plooien herinneren aan de zuilen. De vaas met bloemen benadrukt haar maagdelijkheid. De deur symboliseert de hemelpoort en verwijst zo naar Maria als tussenpersoon: via haar kon God mens worden en omgekeerd kan de mens op haar voorspraak het rijk Gods betreden. Het invallende licht geeft aan dat dit een hemelse voorstelling is: daar het koor van een kerk steeds op het oosten gericht is zou de zon hier in het noorden moeten staan.

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Periode
Artwork type
Collectie
Locatie