De Zeven Smarten van Maria

De Zeven Smarten van Maria

Door
Meester van Hoogstraeten
Collectie

Over dit kunstwerk

De volgorde der Zeven Weeën werd blijkbaar ten gerieve van de beschouwer op de panelen nr. 383389 zelf door een letter aangeduid: Opdracht in de tempel (a) Vlucht naar Egypte (b) Jezus tussen de Schriftgeleerden (c) Kruisdraging (d). De overige drie werden niet beletterd ofwel werd de letter overschilderd of weggepoetst. (Calvarie Bewening Graflegging). Eertijds het retabel van het altaar der Zeven Weeën in de SintKatharinakerk van Hoogstraten.

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Periode
Artwork type
Collectie
Locatie