De slapers

De slapers

Door
Gustave van de Woestyne
Collectie

Over dit kunstwerk

De Slapers heeft een bijzondere artistieke waarde vanwege de integratie van religieuze motieven met een verwijzing naar het Mattheusevangelie op de achterzijde en verwijzingen naar de eigentijdse politieke situatie in een breugeliaanse iconografie. Het gegeven van de hypocrisie van de machthebbers die onverschillig blijven tegenover het oorlogsgeweld transponeert Van de Woestyne van het bijbelse verhaal naar de actuele oorlogssituatie.

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Periode
Artwork type
Collectie
Locatie