De man in de stoel

De man in de stoel

Door
Henri De Braekeleer
Collectie

Over dit kunstwerk

Dit werk werd door Henri De Braekeleer in 1876 tentoongesteld onder de titel Zaal in het Brouwershuis . Het Water of Brouwerhuis regelde via een ingenieus systeem de watertoevoer van de omliggende brouwerijen en stamt uit de zestiende eeuw. In de raadzaal kon men in de negentiende eeuw nog steeds het Corduaans (in feite Mechels) goudleder behang bewonderen. De kamer wordt hier voorgesteld als een eigentijds antiek curiosum. De oude man benadrukt de verlatenheid en vergane glorie van de plek. Hij wordt voorgesteld als een vertederend en koddig personage zijn voeten rusten op een kussen. Boven hem hangen een SintArnolfusbeeldje en een zeventiendeeeuws mythologisch schilderij. Waarschijnlijk was vooral de poëzie belangrijk: de speling van het licht het koloriet de vele materialen en de onvermoeibare concentratie en subtiele gevoeligheid van de kunstenaar die dit alles gezien en geschilderd heeft.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Periode
Collectie
Locatie