De graveur Pieter Franciscus Martenasie

De graveur Pieter Franciscus Martenasie

Door
Andries Lens
Collectie

Over dit kunstwerk

Peter Martenasie (17281789) was van 1762 tot 1770 directeur aan de Academie te Antwerpen. Met Lens waarmee hij bevriend was deelde hij zijn verering voor de oudheid. In Parijs werkte hij onder meer voor de toen befaamde graveur Laurent Cars. Hij specialiseerde zich in de reproduktie van schilderijen van Rubens Wouwermans Berchem Greuze en anderen. Voor het vertrek van Lens naar Italië zou Martenasie hem de beginselen van de graveerkunst geleerd hebben. De graveur wordt hier in zijn atelier geportretteerd werkend aan een gravure naar De roof der Sabijnse maagden van Peter Paul Rubens. Dit schilderij wordt achter de geportretteerde getoond. Hoewel Lens dit portret schilderde voor zijn vertrek naar Italië merken we ook hier reeds enig verschil in stijl met die van zijn tijdgenoten.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie