De familie van de heilige Anna

De familie van de heilige Anna

Door
Derick Baegert
Collectie

Over dit kunstwerk

Voorgesteld is de heilige Sippe of Maagschap van de heilige Anna. Volgens de Trinubiumlegende ('driehuwelijkenlegende') was Anna driemaal gehuwd: met Joachim Cleophas en Salome. Uit deze huwelijken kwamen voort: Maria moeder van Jezus Maria Cleophas en Maria Salome. Maria Cleophas in de echt verbonden met Alpheus had vier kinderen: Jacobus (de Jongere) Simon (Zelotes de ijveraar) Judas Thaddeus en Justus of Barnabas; Maria Salome gehuwd met Zebedeus had als zonen Johannes (de Evangelist) en Jacobus (de Meerdere).

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie