De dood is fel en snel

De dood is fel en snel

Door
Joos van Craesbeeck
Collectie

Over dit kunstwerk

Voor een kroeg ligt een bloedende jongeman op de grond naast een omgevallen tafel en allerlei huisraad. Links wordt de vermoedelijke moordenaar omringd door dreigende boeren. Eén van hen valt hem aan met een kruik in de hand maar de moordenaar verdedigt zich door hem met een mes in zijn romp te steken. De Dood een skelet gehuld in een witte mantel houdt een knook voor het gezicht van de boer. Op de steen onderaan rechts onder de bierkroes staat te lezen: 'De dood is fel en snel wacht u van sonden so doedy wel Ende wilt niemant vermaken. Dat God u 't niet en doet smaken En neemt niemant 't sij zoo houdt ghij 't u'. Dit moraliserende karakter is typisch voor het werk van Van Craesbeeck. Op de glazen van de bril kan men lezen: 'Ten is myn schuld niet dan den mensch niet beter en siet'.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Periode
Artwork type
Collectie
Locatie