De dauphin Frans  zoon van Frans I

De dauphin Frans zoon van Frans I

Door
Jean Clouet
Collectie

Over dit kunstwerk

Aanvankelijk werd de geportretteerde geïdentificeerd als Frans II zoon van de Franse koning Hendrik II. Ook van de kunstenaar was men niet erg zeker en werden de namen van Hans Holbein II en Franà§ois Clouet de zoon van Jean Clouet genoemd. Uiteindelijk werd het definitief aan Jean Clouet toegeschreven. Deze was in dienst van Frans I waarschijnlijk is het kind dan ook de zoon van deze koning. De dauphin werd geboren in 1518 en zou vroegtijdig overlijden in 1536. Waarschijnlijk werd hij in het begin van de jaren twintig van de zestiende eeuw geschilderd toen hij vier of vijf jaar oud was. Daarop wijst ook zijn kledij een laag uitgesneden wambuis met witte splitten. Op zijn hoofd draagt hij een zwarte hoed met een brede rand versierd met zwanenveren. De gezichtsuitdrukking is een mengeling van kinderlijke onschuld en koninklijke waardigheid. Het portret is zeer gedetailleerd weergegeven. Hiervan getuigen de minutieuze weergave van de veertjes op de hoed en de fijne tekening van het goudblonde haar. De donkergroene achtergrond vestigt de aandacht op het bleke gezicht en laat het rode en gele in de kledij goed uitkomen.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie