Over dit kunstwerk

Onder een zwaarbewolkte hemel stapt een blinde donkergeklede vrouw in donkere kleren op klompen en aan de hand van een kind dat centraal in de voorstelling staat door een landschap. We zien hen op de rug. Door het vlakke landschap loopt een kronkelweg met links en rechts wat huizen. Laermans is met zijn doeken in groot formaat de schilder van het leven op het platteland en van bedelaars zwervers paria’s anonieme landverhuizers en grauwe fabrieksarbeiders. Deze sociale thema'’s baden in een sfeer van pessimisme en melancholie. Dit werk is een hoogtepunt in zijn oeuvre.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie