Over dit kunstwerk

Venus en twee nimfen slapen in de vrije natuur onder een velum opgehangen in de bomen. Venus ligt op de voorgrond uitgestrekt de rechterarm boven het hoofd de linkerhand in de schoot rustend. Achter haar zitten haar nimfen die met het hoofd op de arm tegen een boom rusten. Links staat Cupido die Venus aankijkt. Een slapend hondje naast Venus en een bloemenstilleven onderaan rechts verlevendigen dit tafereel waarin naakten alla veneziana in een landschap worden weergegeven. Een aan dit schilderij voorafgaande tekening die op enkele wijzigingen na dezelfde compositie weergeeft wordt bewaard in het Musée des BeauxArts te Lille (inv. nr. 970). Voor deze compositie heeft Jordaens zich vooral laten inspireren door Rubens' Cimon en Iphigeneia (Kunsthistorisches Museum Wenen).

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie