Cimon en Pero

Cimon en Pero

Door
Jerà´me Duquesnoy II
Collectie

Over dit kunstwerk

Cimon zit in de gevangenis vastgeketend aan zijn voet en is gedoemd de hongerdood te sterven. Zijn dochter Pero komt hem bezoeken en laat hem aan haar borst drinken. Ze draagt een kind op de arm. Dankzij de melk van zijn dochter vindt de oude man opnieuw levenskracht. De stadsmagistraat die het verhaal te horen krijgt besluit Cimon vrij te laten en hij mag op staatskosten leven zodat hij nooit meer honger hoeft te lijden. Deze legende was erg populair in het Oude Rome. Al gauw wordt Pero het symbool van de liefdevolle toewijding van een kind ten opzichte van zijn ouder. Het thema krijgt de naam 'Caritas Romana' om een onderscheid te maken met de christelijke caritas voorgesteld als een zogende vrouw met meerdere kinderen om zich heen. Aanvankelijk maakt de legende geen melding van het kleine kind. Dat doet pas zijn intrede in de zeventiende eeuw vooral om het thema te onderscheiden van dat van de ongelijke geliefden of om een incestueuze interpretatie tegen te gaan. Het kan ook gezien worden als een allegorie op de jeugd en ouderdom: de drie generaties worden afgebeeld.

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Periode
Artwork type
Collectie
Locatie