Christus Salvator Mundi en Maria in gebed

Christus Salvator Mundi en Maria in gebed

Door
Quinten Massijs
Collectie

Over dit kunstwerk

Tot de schouders gezien het hoofd met een stralenkrans omgeven omhangen met een rode mantel waaraan een met edelstenen versierd slot houdt hij in de linkerhand een fijnbewerkt kruis terwijl hij de rechter zegenend opheft. Voorgesteld op het schilderij van Frans Francken II De kunstkamer van N. Rockox in de Alte Pinakothek te München. (inv. nr. 242) Tot even beneden de schouders gezien een prachtige gouden kroon op het gebogen met een doorschijnende sluier bedekte hoofd dat met een nimbus is omgeven vouwt zij de handen in gebed. Atelierkopieën van nrs. 241 en 242 in de National Gallery te Londen (nr. 295). Repliek van Maria in het WallrafRichartzmuseum te Keulen en in het Los Angeles County Museum een andere in 1909 in de kunsthandel te Londen.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Collectie
Locatie