Christus met zingende en musicerende engelen

Christus met zingende en musicerende engelen

Door
Hans Memling
Collectie

Over dit kunstwerk

Christus wordt omgeven door engelen tegen een gouden achtergrond en omringd door een wolkenrand. Op de zoom van zijn albe staat 'Agyos Atheos' Heilige God. De mantelspeld met drie edelstenen duidt op een personificatie van de Heilige Drievuldigheid. De kroon en de glazen wereldbol met kruis tonen aan dat hij heerst over het christelijke rijk. De koorkap is afgezet met een boord in goudweefsel versierd met geometrische motieven waarin edelstenen en parels verwerkt zijn. De engelen zijn gekleed in fluweel en goudbrokaat. Zij zingen en spelen lofliederen. De muziekinstrumenten zijn duidelijk herkenbaar: psalterium tromba marina luit trompet schalmei rechte trompet trompet in lusvorm draagbaar orgeltje harp en vedel. De panelen vormen een onderdeel van wat een reusachtig altaarstuk moet zijn geweest. Het hing in de kloosterkerk Santa Maria la Real in het Spaanse Nà¡jera. Vermoedelijk vormden deze drie schilderijen het bovenregister met daaronder een levensgrote Hemelvaart van Maria geflankeerd door heiligen apostelen en martelaren. Onderaan waren er mogelijk nog een predella en twee reliekschrijnen. De overige stukken zijn verdwenen.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA