Christus aan het kruis

Christus aan het kruis

Door
Peter Paul Rubens
Collectie

Over dit kunstwerk

Christus aan het kruis wordt afgebeeld tegen een grijze lucht. Linksboven kan men een zoneclips onderscheiden. Op de achtergrond ziet men de stad Jeruzalem die misschien niet van de hand van Rubens zelf is. De titulus boven het hoofd van Christus is in drie talen: Hebreeuws Grieks en Latijn. Rubens heeft waarschijnlijk voor het moment gekozen waarop Christus zijn ogen ten hemel opslaat en zegt 'Mijn God waarom hebt Gij me verlaten?' Christus draagt op de voorstelling geen doornenkroon en heeft geen wonden in zijn zijden. Er komt wel bloed uit de wonden op handen en voeten.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Periode
Artwork type
Collectie
Locatie