Cesare Alessandro Scaglia di Verrua  abt van Staffarda en Mandanici

Cesare Alessandro Scaglia di Verrua abt van Staffarda en Mandanici

Collectie

Over dit kunstwerk

Na de hertog van Savoye en de koning van Spanje lange tijd gediend te hebben kwam Scaglia zich te Antwerpen vestigen. Hij schonk aan het Minderbroederklooster aldaar buiten het stuk onder KMSKA inv. nr. 404 zijn levensgroot ten voeten uit geschilderd portret. Op het voetstuk van de kolom waarop de prelaat met de rechter elleboog leunt: Caes Alexander Scaglia ex. comitib. Verrucae Marchionib. Caluxii Abbas Staphardae et Mandanices Legationem et rer. gestar. fama inclitus fratribus pro aeterna memoria hoc altare erexit. Obiit XXI mai MDCXLI. Waarschijnlijk geschilderd in 1634 tijdens het korte verblijf van van Dyck te Antwerpen. Oorspronkelijk exemplaar in de verzameling Cameron te Londen. Kopergravuur met wijzigingen door Paul Pontius naar een zittend halffiguur van Scaglia in grauwschildering bewaard in de Alte Pinakothek te München nr. 858. Een ander portret van dezelfde persoon kwam voor in de veiling Mevrouw Backer Leiden 1766. Een tekening voorgehoogd met wit krijt op bruin papier waar Scaglia zittend is voorgesteld bevindt zich in de verzameling Frits Lugt te 's Gravenhage (A.J.J. Delen Tekeningen van Antoon van Dijck Antw. 1943 nr. 18).

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA
Cesare Alessandro Scaglia di Verrua abt van Staffarda en Mandanici
Beeldnummer
0030483000
Cesare Alessandro Scaglia di Verrua abt van Staffarda en Mandanici
Beeldnummer
0030483000
Cesare Alessandro Scaglia di Verrua abt van Staffarda en Mandanici
Beeldnummer
0030483000

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie