Over dit kunstwerk

Op de tafel staan vele soorten fruit groenten en verse levensmiddelen die typisch zijn voor de beter gesitueerde kringen. Dit alles is geschikt in sierlijke schalen en tenen manden. Een hond een aapje en een papegaai hebben de voorraadkamer op stelten gezet. Aapjes waren net als eekhoorns geliefde troeteldieren van de rijken. Ook een papegaai wordt geassocieerd met een hoge sociale status. Het fruit dat gekweekt wordt in de boomgaarden van de rijken staan symbool voor het geïdealiseerde landleven. Groenten horen eerder bij de maaltijd van de boer met uitzondering van asperges en artisjokken. De verschillende soorten fruit kunnen nooit op hetzelfde ogenblik geoogst zijn. Men kan herkennen: abrikozen perziken kweeperen aardbeien mispels en druiven. Het fruit is niet gemengd het wordt per soort voorgesteld. Daardoor doet het werk minder barok aan. Het schilderij wordt dan ook gesitueerd in de latere periode van Frans Snijders (16401657) die gekenmerkt wordt door een vereenvoudigd compositieschema en een picturale werkwijze met duidelijk herkenbare penseelstreken.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA