Bezoek van Albrecht Dürer in Antwerpen in 1520

Bezoek van Albrecht Dürer in Antwerpen in 1520

Door
Henri Leys
Collectie

Over dit kunstwerk

Dürer bekijkt de OnzeLieveVrouweprocessie in het Antwerpen van 1520. Hij staat onder de luifel van de herberg 'Engelenborch' in de Wolstraat. Hij valt op door zijn kostbare mantel en lange gekrulde haren. Het gilde van de voetboogschutters trekt net voorbij. Quinten Massijs die toen de belangrijkste schilder van Antwerpen was geeft Dürer uitleg bij het spektakel. Filosoof Desiderius Erasmus wijst Agnes Frey de vrouw van Dürer iets aan. De dienstmeid Susanna is in het midden met een kind weergegeven. Voor dit werk inspireerde Henri Leys zich op het dagboek dat Dürer bijhield toen hij de ommegang bezocht. Hij noteerde alles nauwkeurig. Leys heeft zich ook gebaseerd op de publicatie van Frederic Verachter stadsarchivaris van Antwerpen die een vertaling van het dagboek van Dürer gemaakt had. Toch hield de schilder zich niet zo strikt aan de historische werkelijkheid: Massijs en Erasmus waren niet bij de stoet aanwezig. Daarenboven is het portret van Massijs imaginair en heeft Erasmus de gelaatstrekken van Peter Gillis Antwerps stadssecretaris.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie