Over dit kunstwerk

Een burgerlijk uitgedost paar vergezeld van een meid is op bezoek in een hoeve waar er heel wat volk is. Een klein kind hoopt op een aalmoes van de rijke gasten. De gastheer krijgt een suikerbrood. Een boreling wordt dicht bij het vuur gebakerd terwijl een hond in zijn wiegje slaapt. Op een stoel zit een derde kind uit een kruik te drinken. Verder zijn her en der interessante details waar te nemen. Op de bankleuning zijn gekleurde prenten vastgeprikt waaronder een calvarie. Achteraan hangt een kooi met een ekster. Daaronder kijkt een hond verlangend nar een papeter. Een stel karnt de boter. Je kan bijna de geluiden horen die de verschillende bezigheden in het interieur voortbrengen. Aanvankelijk dacht men dat de scène het bezoek van de rijke pleeg of voedstervader voorstelde aan zijn pasgeboren petekind. Waarschijnlijk echter beeldt het werk het bezoek af van de landheer aan zijn pachter die net een boreling gekregen heeft. Bij de kraamvisite werd er immers een suikerbrood aangeboden. Het pachtersgezin lijkt niet echt arm gezien de sober gedekte tafel de karnton het meubilair het aardewerk en de andere huishoudelijke voorwerpen. (Els Maréchal Museumboek)

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie