Bewening van Christus

Bewening van Christus

Door
Peter Paul Rubens
Collectie

Over dit kunstwerk

Johannes draagt een rood gewaad Maria een groenblauwe mantel het bleke lichaam van Christus ligt op een witte lijkwade. Maria Magdalena draagt een waardevol kleed dat ze ook als prostituee droeg. Zij staan tegen een donkere achtergrond met sculpturale werking. De blikken van de treurenden zijn gericht op de dode Christus. Op de voorgrond ziet men de passiewerktuigen. Het werk is uitgevoerd in klein formaat waarschijnlijk was het bedoeld voor privépersonen.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA