Besloten hofje

Besloten hofje

Door
Brabants Anonieme Meester
Collectie

Over dit kunstwerk

Een Besloten Hofje (Hortus Conclusus) bestaat uit een ondiepe bak die rechtop staat met de opening naar de toeschouwer. Hij is bekleed met voornamelijk florale elementen die de achtergrond vormen voor losse gepolychromeerde sculptuurtjes. Hij wordt afgesloten door beschilderde zijluikjes met religieuze voorstellingen. Waarschijnlijk werden de Hofjes in nonnenkloosters vervaardigd. Ze ontstonden uit een samenwerking tussen 'bakmakers' schilders beeldsnijders en 'stoffeerders'. Onder aan het Besloten Hofje is een rieten afsluiting met een poortje. Dit verwijst naar de Besloten Tuin uit het Hooglied waartoe enkel de Koning der Koningen toegang had. Dit vormt een van de belangrijkste symbolische verwijzingen naar Maria's maagdelijkheid. De Madonna in de stralenkrans vormt dan ook de centrale figuur. Onderaan is de verdrijving van Adam en Eva uit het paradijs te zien een directe verwijzing naar de maagdelijkheid. De linkerluiken tonen de Hemelvaart en de Nederdaling ter Helle de rechterluiken het Pinksterwonder en het Noli me tangere (Christus verschijnt als tuinman aan Maria Magdalena). Deze zijn minstens een halve eeuw ouder dan de sculpturen en van Duitse origine.

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Periode
Collectie
Locatie