Annunciatie

Annunciatie

Door
navolger van Rogier van der Weyden
Collectie

Over dit kunstwerk

In de slaapkamer van een burgershuis knielt de in het blauw geklede Maria op de voetsteun van een bank tegen de muur terwijl de engel voorzien van een scepter of beter een herautstaf ten teken van zijn hoedanigheid achter haar verschijnt. De compositie voor het nr. 396 is eigen aan een groep Rogeriaanse Annunciaties: deze van Ferry de Clugny (New York Metropolitan Museum of Art nr. 17.190.7) het linkerluik van het Columbaaltaar (München Alte Pinakothek inv. nr. W.A.F. 1190) en in mindere mate deze van het Louvre (nr. 2202). Het Antwerps paneel werd wel eens zeer vroeg gedateerd (circa 1435) (Winkler e.a.) ons inziens niet met voldoende zekerheid en beschouwd als het werk van een Van der Weydennavolger.

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Periode
Artwork type
Collectie
Locatie