Aanbidding door de koningen

Aanbidding door de koningen

Door
Peter Paul Rubens
Collectie

Over dit kunstwerk

Maria toont Jezus aan de drie koningen die begeleid worden door een kleurrijke stoet van knechten soldaten en bezoekers. Ze komen te voet te paard en zelfs per kameel. Gaspar zit geknield en offert wierook. Melchior in het rood gekleed biedt goud aan. Balthasar in het groen en met een tulband heeft mirre bij zich. Deze drie koningen staan symbool voor alle landen en geslachten die van de geboorte van de Messias hoorden. Achter Maria staat Jozef die hier duidelijk een ondergeschikte rol speelt. Het geheel speelt zich af in de ruïne van een antiek gebouw die verwijst naar het paleis van koning David. De os staat symbool voor het geloof van de koningen in tegenstelling met het ongeloof van de joden dat door de ezel wordt voorgesteld. Rechts tussen het gebinte zit een spin in een web die duidt op het kwaad dat door Jezus de verlosser overwonnen zal worden. In de groep van de koningen en hun gevolg tekent zich een beweging af die zich richt op Moeder en Kind. Het werk was oorspronkelijk een altaarstuk voor het hoogaltaar van de SintMichielsabdij te Antwerpen. Na de Franse overheersing toen de abdij afgeschaft was kwam het schilderij in de collectie van het Antwerpse museum terecht.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA