Aanbidding door de koningen

Aanbidding door de koningen

Door
Meester van de aanbidding van Antwerpen
Collectie

Over dit kunstwerk

Dit werk werd vermoedelijk rond 1519 geschilderd toen het Antwerps maniërisme zijn hoogtepunt bereikte. Het sluit nauw aan bij een grotere triptiek die in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België te Brussel bewaard wordt dat een vergelijkbaar middenpaneel heeft. Ze worden aan dezelfde meester toegeschreven. Het middenpaneel toont de Aanbidding van de Koningen. Centraal zit Maria met Jezus op haar schoot met achter haar Jozef. Naast haar kan men de koningen herkennen: links de Morenkoning Balthasar met een beker mirre en koning Melchior die Jezus goud aanbiedt. Rechts staat koning Gaspar met wierook. Het decor wordt gevormd door de ruïne van het paleis van koning David. Op de achtergrond ziet men de stad Bethlehem. Op het marktplein komen drie groepen ruiters en soldaten samen de escortes van de koningen. Op het linkerluik wordt de heilige Joris met de draak afgebeeld. Het rechterluik toont de heilige Margaretha van Antiochië met de knielende schenker.

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Periode
Collectie
Locatie