Aanbidding door de herders

Aanbidding door de herders

Door
Frans Floris I
Collectie

Over dit kunstwerk

Carl Van de Velde wees erop dat uit de bewaarde rekeningen van tafereelmaker en stoffeerder dit werk moet geschilderd zijn và³à³r 10 september 1568. Het vormde het middenstuk van een triptiek waarvan de zijluiken vermoedelijk verdwenen wanneer dit middenstuk rond 1585 tijdelijk op het hoogaltaar van de OnzeLieveVrouwekerk werd opgesteld. Het verving de Hemelvaart van Maria eveneens van Frans Floris die in 1581 was verdwenen.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie