Aanbidding door de herders

Aanbidding door de herders

Door
Jacob Jordaens I
Collectie

Over dit kunstwerk

Vergelijkbaar met de Aanbidding van Jordaens (gesigneerd en gedateerd 1616) in het Metropolitan Museum te New York dat evenals ons werk geïnspireerd is op de Caravaggeske werken die Rubens in de periode 16091611 schilderde. Op grond van deze gegevens kan de Antwerpse Aanbidding eveneens circa 1616 worden gedateerd. Mogelijk gaat het om hetzelfde stuk dat in de inventaris van Rubens' sterfhuis vermeld staat als 'Une Nativité de Nostre Seigneur sur toileJordaens'.

Over de kunstenaar

Over de collectie

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

Meer over KMSKA

Meer kunstwerken

Kunstenaar
Periode
Artwork type
Collectie
Locatie