Diptiek van Christiaan de Hondt  abt van Ter Duinen

Dyptich of Robrecht de Clercq abbot of Ter Duinen

By
Brugse Meester van 1499

About this artwork

Dit werk is een diptiek van geringe afmetingen. Het heeft een intiem karakter en het was de bedoeling dit ergens te hangen waar geen bezoek kwam. Op het rechterluik is de opdrachtgever Christiaan de Hondt afgebeeld. Hij was van 1495 tot 1509 abt van de cisterciënzerabdij Ter Duinen. Hij zit geknield in zijn slaapkamer. In de achtergrond kan men een diptiekje onderscheiden zoals dit alleen wordt op het linkerpaneel een kruisafneming voorgesteld. Het linkerluik is een kopie naar Jan van Eyck en het toont Maria rechtopstaand in een kerkgebouw. Ze vult de gehele kerk met haar aanwezigheid. Christus is erg klein afgebeeld en ziet er kwetsbaar uit. Maria is erg rijkelijk gekleed haar kroon is heel imposant. Verder zijn er nog talrijke symbolen aanwezig. Het ribgewelf is een herhaling van de drapering van Maria's kleed en de bolronde plooien herinneren aan de zuilen. De vaas met bloemen benadrukt haar maagdelijkheid. De deur symboliseert de hemelpoort en verwijst zo naar Maria als tussenpersoon: via haar kon God mens worden en omgekeerd kan de mens op haar voorspraak het rijk Gods betreden. Het invallende licht geeft aan dat dit een hemelse voorstelling is: daar het koor van een kerk steeds op het oosten gericht is zou de zon hier in het noorden moeten staan.

About the collection

The Royal Museum of Fine Arts in Antwerp (KMSKA) presents seven hundred years of art history in an extraordinary 19th-century setting. The oldest pieces in the collection, four unique panels by Simone Martini, date from the 14th century, the most recent are from the 1970s.

The KMSKA holds work by, among others, the Flemish Primitives, Peter Paul Rubens, Rik Wouters and James Ensor. In addition to its collection of Southern Netherlandish art, the museum also possesses some notable foreign treasures.

This wonderful international mix of old and modern art is the result of several centuries of intensive collecting, first by the Guild of St Luke, then by the Academy and finally by the Museum.

More about KMSKA
Dyptich of Robrecht de Clercq abbot of Ter Duinen
Photo number
0031087004
Dyptich of Robrecht de Clercq abbot of Ter Duinen
Photo number
0031087004
Dyptich of Robrecht de Clercq abbot of Ter Duinen
Photo number
0031087004

More artworks

Period
Artwork type
Collection
Location