About this artwork

De schilder wordt geportretteerd in zijn atelier met de attributen van zijn schildersambt. In die zin knoopt dit portret aan bij de traditie van het hofportret. Door het zoeken naar een grotere psychologische weergave is het echter vernieuwend. Vermoedelijk geschilderd na de terugkeer van Lens uit Italië in 1769. Volgens R. Kerremans zou het zelfs dateren van na 1775 jaar waarin Willem Jacob Herreyns en AndriesCornelis Lens samen een opdracht te Mechelen uitvoeren.

About the collection

Het KMSKA telt zo’n 8500 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Met zijn verzameling die een periode van zeven eeuwen overspant – van de 14de tot en met de 20ste eeuw – is het KMSKA een belangrijke speler binnen de internationale museumwereld. Het museum bezit werken van Vlaamse primitieven zoals van Eyck, van der Weyden en Memling. De selectie uit de Gouden Eeuw van Antwerpen en de barok is met topstukken van Metsys, Gossaert, Rubens, van Dyck en Jordaens ronduit uniek. Je vindt er ook parels uit de moderne kunst. Van James Ensor bezit het KMSKA de grootste en belangrijkste collectie in de wereld. Rik Wouters, Permeke, Van de Woestyne, Spilliaert, Magritte e.a  verrijken de collectie 20ste eeuw.

Hoewel de kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België het best vertegenwoordigd is, bezit het museum ook opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van FouquetTitiaan, Cranach en Modigliani tot beelden van Rodin en Zadkine.

More about KMSKA

More artworks

Period
Artwork type
Collection
Location